Recept na ten nejlepší vánoční štrůdl s láskou a vděčností

Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností
Magdalény Dobromily

Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na podzim. Obejdu zahradu a jabloně a sbírám jablíčka postupně, jak dozrávají do košíku a ukládám na zimu ta nejhezčí. Spolu s dětmi sbíráme také ořechy a oříšky a další podzimní plody. Pochutnáváme si šťavnatých jablíčkách, čerstvě utržená jsou nejchutnější. Z padaných jablek peču koláče nebo suším křížaly pro děti na zimu.

Před Vánoci vybírám nejmenší červená jablíčka na ozdobení větví a vánočního stromku, některá věšíme ven ke krmítku ptáčkům. Na závin vybírám jablka kyselejší tolik aby jich bylo dost na čtyři nohavice štrůdlu. Slupky které z nich oloupu suším na topení na domácí ovocný čaj a semínka z jadřinců sním nebo schovám, jsou sice hořká, ale léčivá. V tomto zimním adventním čase vzpomenu s láskou na jabloně, které mi své plody darovaly, jak byly krásné v jarním svatebním šatu z květů, kolik měsíců se mateřsky staraly o své plody než přišly na náš stůl.

23.12. večer požádám děti aby pomohly jablíčka strouhat, louskat ořechy a loupat mandle a pustíme si k tomu koledy. Pak připravím kynuté nebo jiné těsto podle rodinného receptu, vzpomenu na své blízké, mámu i babičku, které mě péct naučily,
i na všechny pro které závin peču. Vzpomenu, jak maminka ve sklepě v domě mého dětství schovávala kyselá jablka ze „štrůdlového“ stromu z chaty, která nebyla dobrá
k jídlu, ale jen do štrůdlu.

Připravená nastrouhaná jablka smíchám v míse s ořechy, mandlemi, hrozinkami
a skořicí. Cukr většinou nepřidávám, když jsou jablíčka dost zralá není ho potřeba. Jablka si rozdělím na 4 hromádky a navrstvím hojně na rozválené těsto posypané strouhankou z piškotů. Těsto válí starší děti už samy a já ho pak jenom zavinu.
Děti potírají povrch závinu rozšlehaným vajíčkem a zdobí nasekanými mandlemi. Opečené mandle ze štrůdlu a vánočky jsem měla jako dítě nejraději tak na ně nikdy nezapomínám. Při pečení se provoní vůní jablek a skořice celá kuchyň.

Na Štědrý den chodím ráno poděkovat do zahrady všem stromům i jabloním za jejich dary. Nasypeme také ptáčkům a ozdobíme pro ně smrk jablíčky a ořechy. Na jaře se budou k nám rádi vracet a sbírat hmyz. Na starém statku, kde žijeme, bývalo zvykem péct hodně vánoček a obdarovávat s nimi čeledíny, pomocníky, pošťáka, ale i všechna zvířata a prý dostávali kousek vánočky i stromy. Podle starého zvyky dodnes rozkrajujeme jablíčka a hledáme uvnitř hvězdičku pro štěstí. Při štedrovečerní večeři se dávalo do rohů stolu od všeho co se dřív urodilo, jablka, ořechy, klásky obilí. Nebývalo tolik cukroví jako dnes, ale závin a vánočka nemohly chybět.

Závin upečený předešlého dne pokrájím, pocukruji a narovnám na sváteční podnos
na štědrovečerní stůl. Obdaruji jím další příbuzné o vánočních svátcích.
Přeji si aby moje děti převzaly tradici a naučily se tento rodinný recept se vším
co k němu patří i s úctou k jabloním aby ho mohly předávat dalším potomkům.

Přeji Vám všem aby jsme měli možnost sázet jabloně a s láskou a vděčností o ně pečovat a těšit se z jejich darů nejen na Vánoce. I stromy mají duši a dokonce i velmi staré jabloně dokážou plodit dobré ovoce jsou-li s láskou opatrované.
Láska a úcta, kterou rozdáme všem ostatním bytostem stokrát se nám vrátí.